Δυσκολία στην άρθρωση ή όποια μαθησιακή δυσκολία, η οποία καθιστά το παιδί "διαφορετικό" από τα υπόλοιπα παιδιά, δημιουργεί σοβαρή πληγή στην ψυχολογία του παιδιού. Μπορεί η λέξη πληγή να φαίνεται υπερβολική αλλά δεν είναι, αν σκεφτεί κανείς τα συναισθήματα ντροπής, άγχους, και θλίψης που αισθάνεται ένα παιδί που οι συμμαθητές του το κοροϊδεύουν καθημερινά.
Τα παιδιά είναι πιο σκληρά από τους ενήλικες, εύκολα θα κοροϊδέψουν και πολύ εύκολα θα περιθωριοποιήσουν ένα παιδί που αντιμετωπίζει δυσκολίες. Σίγουρα υπάρχουν θα υπάρξουν φίλοι που θα το προστατέψουν ή μια μαμά που θα προσπαθεί να απαλύνει τα κλάματα αλλά δυστυχώς το κακό θα έχει γίνει.
Συνήθως το προφίλ των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες είναι παιδιά πιο "κλειστά", παιδιά με εκρήξεις θυμού, παιδιά έντονα αγχωμένα με συναισθηματική ανασφάλεια και χαμηλό "Εγώ".
Αρκετές είναι οι φορές εκείνες που ένα παιδί θα σταματήσει να προσπαθεί να ξεπεράσει τις δυσκολίες, θα δηλώνει ότι το σχολείο δεν το ενδιαφέρει και θα βγάζει θυμό σε όποιον προσπαθήσει να ασχοληθεί με το διάβασμά του. Σε αυτές τις περιπτώσεις δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος κακής ψυχολογίας και μαθησιακής δυσκολίας, φαίνεται ότι το παιδί έχει "μπλοκάρει", χάνοντας τα κίνητρά του, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι δυσκολίες του.
Τομείς Ψυχοθεραπευτικής Παρέμβασης
Φοβίες
Άγχος
Κατάθλιψη
Αισθήματα Ματαίωσης
Εικόνα εαυτού / Αυτοεκτίμηση
Κοινωνική Απομόνωση
Επικοινωνιακές Δεξιότητες
Διαχείριση Τραυματικών Γεγονότων
Εφηβεία
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες υφίστανται σχολικό εκφοβισμό σε ποσοστό διπλάσιο έως δεκαπλάσιο από το συνηθισμένο λόγω της σχολικής τους αποτυχίας.