Αυτισμός

Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή (εκ γενετής) η οποία δημιουργεί δυσκολία στο παιδί να αντιληφθεί κοινωνικά ερεθίσματα και να αλληλεπιδράσει.
Τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά των παιδιών που διαγιγνώσκονται στο φάσμα του αυτισμού αυξάνονται και φαίνεται η εμφάνιση πιο συχνή στα αγόρια. Η ένταση των δυσκολιών και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων διαφέρει από παιδί σε παιδί ενώ σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις εμφανίζεται δυσκολία στους τομείς της επικοινωνίας, της κοινωνικής επαφής, της συμπεριφοράς και των διαπροσωπικών σχέσεων.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αποδεδειγμένη φαρμακευτική θεραπεία αλλά έχει αποδειχτεί ότι όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση και η παρέμβαση τόσο πιο λειτουργικό γίνεται το παιδί. Τα συμπτώματα του αυτισμού γίνονται αντιληπτά συνήθως από τους γονείς πριν την ηλικία των τριών χρόνων του παιδιού.
Πρώιμα Σημάδια
Ο Κωστής είναι ένα υγιές παιδί ενός έτους αλλά οι γονείς του ανησυχούν ιδιαίτερα για την ανάπτυξη του. Έχουν παρατηρήσει ότι δεν μπορεί να μιμηθεί τις εκφράσεις τους, δεν τους κοιτάει σχεδόν ποτέ στα μάτια ,δείχνει να μην τον συγκινεί κανένα παιχνίδι ή ήχος και δεν τον έχουν ακούσει ή δει ποτέ να γελάει ή να χαμογελάει. Αν και η ακοή του μετά από έλεγχο βγήκε φυσιολογική, δεν βγάζει φωνούλες και δεν γυρνάει το κεφάλι του όταν φωνάζουν το όνομά του. Δείχνει απόμακρος δεν αποζητά την αγκαλιά και δεν αντιδράει όταν τον αφήσουν μόνο του σε ένα χώρο.
Γονείς που έχουν παρατηρήσει παρόμοιες συμπεριφορές θα πρέπει να ενημερώσουν τον παιδίατρο τους ή να συμβουλευτούν έναν ειδικό.
-
Πως βοηθάει η έγκαιρη Διάγνωση;
Όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί ένα παιδί με Αυτισμό τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχει η όποια παρέμβαση λόγω της πλαστικότητας του εγκεφάλου.
-
Τι είδους θεραπείες χρειάζεται το παιδί;
Εξαρτάται από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κάθε παιδί. Αν γίνει πολύ νωρίς διάγνωση πριν τον 3ο χρόνο τότε θα ενταχθεί σε πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης που αποτελείται συνήθως από συνεδρίες λογοθεραπείας για ανάπτυξη λόγου, προγράμματα με παιδοψυχολόγο για ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, και εργοθεραπείες για αισθητηριακή ολοκλήρωση.
Συμπτώματα απο περιγραφή
"Η Χριστίνα μου είναι 5 ετών, αν και άργησε να μιλήσει σήμερα εκφράζει αυτά που θέλει. Εξακολουθεί όμως να μην θέλει χάδια, το χάδι μου της προκαλεί ένταση. Δεν γελάει όταν κάνω αστείες γκριμάτσες, γενικά δεν βρίσκει τίποτα αστείο. Όταν της μιλάω δεν με κοιτάει, είναι κλεισμένη στον εαυτό της. Δεν θα με πλησιάσει όταν κλαίω, δεν αντιλαμβάνεται την θλίψη μου ούτε τον θυμό μου.
Την ενοχλούν δυνατοί ήχοι και συχνά κλείνει τα αυτιά της με τα χέρια της. Δεν βγαίνουμε συχνά απ’ το σπίτι, δεν της αρέσει να είναι σε ξένο περιβάλλον. Όταν κάτι την ενοχλεί κουνάει το σώμα της μπρος και πίσω, μπορεί να το κάνει αυτό για αρκετή ώρα, αν την αγκαλιάσω η ταραχή της αυξάνεται. Δεν παίζει με παιχνίδια, δείχνει ενδιαφέρον μόνο για ένα συγκεκριμένο κόκκινο κουτί. Συχνά αναφέρεται σε αυτό, από μικρή, και μας κάνει εντύπωση, έχει τόσα παιχνίδια αλλά ασχολείται μόνο με αυτό το κουτί. Πηγαίνει στο νηπιαγωγείο αλλά δεν φαίνεται να της αρέσει, δεν παίζει με τα άλλα παιδιά, δεν δείχνει να την ενοχλεί η μοναχικότητα της. Η νηπιαγωγός μας θορύβησε να δούμε έναν ειδικό γιατί δεν έχει συμβολικό παιχνίδι, δεν απαντάει σε ερωτήσεις και δεν εκτελεί εντολές."
Το κέντρο μας είναι πιστοποιημένο για την εφαρμογή του PECS. Πρόκειται για εκμάθηση εναλλακτικού τρόπου επικοινωνίας μέσω ανταλλαγής εικόνων. Το PECS πρωτοχρησιμοποιήθηκε στο Πρόγραμμα Αυτισμού του Delaware και κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση διότι έδωσε έμφαση στην έναρξη της επικοινωνίας ανάμεσα στα άλλα συστατικά της. Το PECS δεν απαιτεί πολύπλοκα ή ακριβά υλικά. Σχεδιάστηκε έχοντας κατά νου τις οικογένειες, τους εκπαιδευτές και το προσωπικό προστατευμένων κατοικιών, γι’ αυτό είναι εύκολο να χρησιμοποιηθεί σε ποικίλα περιβάλλοντα.
Πηγή:www.pecs-greece.com