Φωνολογική Διαταραχή
Με τον όρο Φωνολογική Διαταραχή εννοούμε δυσκολία του παιδιού όχι να αρθρώσει το φώνημα (Αρθρωτική Διαταραχή), αλλά να το αντιληφθεί ακουστικά και να το διαφοροποιήσει από παρόμοια φωνήματα.
Χωρίς να υπάρχει έλλειμμα ακοής και ενώ το παιδί μπορεί να αρθρώσει το φώνημα όταν του ζητείται να το επαναλάβει μέσα στην λέξη, τότε παράγει ένα άλλο φώνημα που διαφέρει ελάχιστα.
Πολλές φορές και οι ίδιοι οι γονείς δυσκολεύονται να καταλάβουν το λάθος στην ομιλία του παιδιού τους από συνήθεια ή έχοντας και η ίδιοι παρόμοια δυσκολία. Ένα παράδειγμα, για να γίνει αυτό καλύτερα αντιληπτό και να μπορέσετε να το αναγνωρίσετε στο παιδί σας, είναι το παιδί να λέει /φάλασσα / αντί /θάλασσα/, /παράφυρο/ αντί /παράθυρο/ και /μολύδι/ αντί για μολύβι ενώ μπορεί κάλλιστα να αρθρώσει το /θ/ και το /β/.
Εκτός απο την δυσκολία στα 'παρόμοια φωνήματα' , μπορεί να παρουσιαστεί απλοποίση ή αντιστροφή φωνημάτων στον προφορικό λόγο του παιδιού για παράδειγμα /ακουδίτσα/ ενώ λέει το /ρ/ ή /ακρουδίτσα/ αντί για /αρκουδίτσα/.
Σε περίπτωση που το παιδί παρουσιάζει αυτήν την δυσκολία συστήνεται να κάνει λογοθεραπείες και τις περισσότερες φορές να ακολουθήσει προετοιμασία με έμφαση στην φωνολογική ενημερότητα πριν ξεκινήσει την Α' δημοτικού.